135585-mac.jpg

Macul nu s-a învrednicit de titluri răsunătoare. Dar o grădina fără maci e că și pomul de Anul Nou fără jucării. Ce se poate compara, ca intensitate a culorii cu această floare plină de semnificație optimistă?

În Ucraina macul simbolizează frumusețea și tinerețea. Această floare de câmp a fost folosită  de ilegaliști ca parolă, a servit ca simbol al protestului contra autocrației. În zilele de greva, aceștia puneau maci la butonieră, iar manifestanții purtau la demonstrații buchete purpurii.

Încă din vremurile străvechi macul a fost consacrat lui Ceres, zeița  fertilității și agriculturii. Statuiele o reprezentau pe Ceres cu un mac în mână. El era un atribut permanent și al Iunonei, zeița fertilității și căsătoriei. La  unele popoare dăinuiește   credința; ca mireasa să nu rămână sterilă trebuie să-i presori în papuci semințe de mac. În Ucraina de aceasta floare sunt legate mai multe obiceiuri și sărbători. La  ceremoniile de nuntă  vorniceii neapărat  trebuie să poarte la cheutoare un mac roșu, iar drustele se împodobesc cu maci și romanițe.