zambile-zambila-buchet-zambile-hyacinth-flower-poze-zambile-imagini-zambile-foto-zambila-fotografii-zambile-wallpaper-zambile-hd-desktop-flori-zambila-floare-zambila-roz-zambila-mov-zambila-galbena-zambila-alba (13).jpg

Legenda spune, că Hyacinthus, care în greacă înseamnă nestemat, giuvaier, fiul lui Amyclos, regele Spartei, era un tânăr de o frumusețe rară, fiind favoritul lui Apolo. Într-o zi, pe când se antrena la aruncarea discului a fost lovit de Zerphyrus, care era gelos pe acesta și a murit. Apolo a creat din sângele lui Hyacinthus  o floare, care  i-a purtat numele.

O altă legendă vorbește despre un vas  genovez care a naufragiat, din care  a căzut o lădiță de zambile și plutind spre coasta Țărilor de jos  au ajuns la mal și găsind condiții prielnice și plajă s-a umplut cu zambile înflorite. Localnicii, încântați de parfumul florilor și culorilor lor pastelate au început să le cultive în grădinile lor.

Într-o altă legendă se spune, că floarea de hyacint  a răsărit din sângele lui Ajax, a cărui înfrângere de către Ulysses în dispută legată de armele lui Achilles, l-a aruncat într-o stare de nebunie. Orbit de furie,  Ajax  a omorît toate oile armatei grecești, luându-le drept inamicii săi, iar atunci când și-a dat seama ce a făcut, s-a sinucis, din sângele lui apărând o floare roșie, purtând inițialele sale AJ.

Florile de zambilă Hyacint erau dedicate lui Apollo, zeul soarelui și al artelor. De aceea aceste flori sunt  folosite  că simbol al jocurilor și sporturilor, dar și simbol al grabei, îndrăznelii, semetiei.

Zambila albastră semnifică constanța în dragoste, iar cea roșie sau roză simbolizează o natură jucăușă. Zambila galbenă este un simbol al geloziei. Zambila albă semnifică  frumusețe netăinuită, neascunsă.