images (1)

1. Nufarul alb este o planta erbacee, ocrotita prin lege. Tulpina acestuia atinge 4-5 metri, iar floarea se ofileste imediat ce este rupta, chiar daca este pusa in apa.

2. Stiai ca exista plante care lumineaza? In unele pesteri din Germania, dar si in Romania, in Muntii Vrancei, creste o ciuperca numita muschiul luminos.

3. Iata o curiorizate despre mimoza: aceasta isi strange frunzele la atingere. Frunzele se contracta doar daca temperatura depaseste 20 de grade Celsius, iar daca o „sperii” de prea multe ori, planta va simti si isi va reveni abia dupa 30 minute.

4. Stiai ca florile se deschid la ore diferite? Muscata se deschide dimineata, garoafele spre prânz, iar regina-noptii seara.

5. Ferigile sunt plante vasculare, au organe vegetative adevarate: radacina, tulpina si frunzele. In plus, stiai ca feriga anunta ploaia? Inainte de a ploua, ea are grija sa isi desfaca larg frunzele. Daca urmeaza o perioada secetoasa, frunzele ei se strang si se rasucesc.

6. Sofranul este cel mai scump condiment din lume. Pretul acestuia este cuprins intre 2 000 si 10 000 lire/500g. Insa e nevoie de o cantitate foarte mica pentru a schimba complet gustul unei retete.

7. Stiai ca ai nevoie de 130 000 – 250 000 de flori pentru un kg de sofran? Fiecare floare produce doar 3 stamine, care sunt culese cu mana si apoi uscate.

8. Stiai ca un arbore de cafea are peste 3 000 de flori, dar ca acestea nu rezista mai mult de 24 de ore?

9. Rafflesia arnoldii este o specie de planta cu flori foarte mari, care pot atinge un diametru de un metru si o greutate de 7 kilograme. Florile sale sunt cele mai mari dintre toate speciile de plante existente de pe Pamant. Un lucru mai putin placut, dar extrem de interesant: florile au miros de cadavru în descompunere.

10. Echinaceea este o planta care intareste sistemul imunitar. Este originara din America si a ajuns pe continentul european incepand cu secolul al XVI-lea, fiind considerata un remediu-minune.

11. Şofranul otrăvitor – mori cu zâmbet pe faţă. Şofranul Otrăvitor, este atât de otrăvitor încât induce paraliza facială, forţând muşchii faciali a oamenilor, după ce mor, într-un zâmbet. Planta şofranul otrăvitor(Oenanthe crocata) se găseşte de obicei de-a lungul râurilor şi iazurilor de pe insula Sardinia, acum parte a Italiei. Această plantă este deosebit de periculoasă, din cauza mirosului parfumat şi a rădăcinilor cu gust dulce, care conţin neurotoxine într-atât de periculoase, încât acestea sunt renumite pentru provocarea aşa numitului “zâmbet sardonic” (un zâmbet amar sau dispreţuitor) pe feţele oamenilor care au contactat cu ea. Compuşii de toxină din interiorul plantei sunt cunoscuţi pentru inducerea unei paralizii a muşchilor faciali, prin aceasta creând un zâmbet sinistru. Compuşii de toxină din interiorul plantei sunt cunoscuţi pentru inducerea unei paralizii a muşchilor faciali, prin aceasta creând un zâmbet sinistru.

12. Trandafirul din Ierihon – învie de fiecare dată când vine ploaia. Trandafirul din Ierihon (Selaginella Lepidophylla) sau “planta Dinozaur” are o capacitate uimitoare datorită căreia poate supraveţui pe timp de secetă; Ea se răsuceşte într-un ghem, care mai târziu poate fi “înviat”, folosind puţină apă. “Planta dinozaur” sau “planta Învierii”, ca un locuitor fidel al deşertului, poate fi găsită în Texas şi Arizona de sud până la El Salvador. Capacitatea cea mai fascinantă a acestei plante este modul în care ea supraveţuieşte în condiţiile extrem de dure a zonei unde este răspândită. Atunci când solul este umed după ploile rare, Trandafirul din Ierihon absoarbe apa şi creşte rapid, producând o rozetă solzoasă de tulpini ce se întind la 30 centimetri în jur şi mai mult. Odată cu uscarea solului, ea nu poate stoca apa ca vecinii săi suculenţi, astfel ea strânge tulpinile sale într-un ghem strâns şi în acest fel rămâne într-o stare latentă. Când plouă din nou, celulele vegetale se rehidratează ele însăşi şi planata începe să crească.

13. Planta Sinucigaşă – plantă cu o înţepătură insuportabilă. Există o plantă în Australia, cunoscută sub numele de “Planta Sinucigaşă”, deoarece durerea de la înţepătura ei poate dura ani de zile, iar sufeinţele sunt atât de insuportabile, încât au fost cazuri când oamenii s-au sinucis după atingerea ei. Planta se întâlneşte în zonele pădurilor tropicale din nord-estul Australiei, insulele Moluce şi Indonezia. Ea a fost poreclită “Planta Sinucigaşă” din Australia sau Gympie-Gympie şi este considerată a fi una dintre cele mai veninoase plante din lume. Cu excepţia rădăcinilor sale, fiecare parte a arborelui – frunzele sale în formă de inimă, tulpina şi fructele sale roz-violete sunt acoperite cu peri înţepători mici cu o formă asemănătoare cu acele hipodermice. După ce atingeţi uşor planta, perii pătrund în organism şi eliberează o toxină dureroasă numită Moroidin. Conform cercetătorilor, primul lucru care se resimte este o durere intensă după care tind să sufere încheieturile şi se observă umflături subsuoară, care por fi la fel de dureroase ca înţepătura originală. Durerea chinuitoare poate dura câteva luni şi poate reapărea pe parcursul mai multor ani, oamenii care au simţit această durere s-au sinucis cu scopul de a opri suferinţele.

14. Limba Soacrei – paralizează coardele vocale. Planta numită “Limba Soacrei” sau “Trestia mută” are o sevă (suc nutritiv care circulă prin vasele plantei şi o hrăneşte) atât de toxică încât poate paraliza corzile vocale. Dese ori planta Limba Soacrei (Dieffenbachia) este utilizată ca plantă ornamentală în casă. Numele de “Trestie Mută” se atribuie sevei ei toxice, atunci când ea este ingerată poate provoca umflarea limbii şi poate paraliza coardele vocale, lipsindu-vă de voce. Această plantă are acelaş efect asupra câinilor şi pisicilor. Dieffenbachia are capacitatea de a creşte repede şi, prin urmare, ea trebuie re-sădită din când în când.

15. Ceaiul Halucinogen Amazonian – pentru tratarea dependenţei. Un medic din Vancouver a tratat cu succes mulţi dependenţi utilizând Ayahuasca (Ceaiul Halucinogen Amazonian), până când nu a fost ameninţat cu arestarea de către Ministerul Sănătăţii a Canadei, în cazul în care nu va stopa imediat activitatea sa. Doctorul Gabor Maté din Vancouver a folosit Ayahuasca pentru tratarea pacienţilor cu diverse dependenţe. El a ajutat mai mult de 150 de pacienţi timp de doi ani. Ayahuasca este o băutură psihodelică derivată dintr-o viţă de vie ce creşte în bazinul Amazonului, care acţioneză asupra centrelor creierilor responsabile pentru memorie şi înţelegere. Atunci când ea este consumată de persoanele dependente, băutura îi ajută , în primul rând, să-şi amintească evenimentele traumatice care au condus la dependenţă. Dependenţii pot apoi reprocesa din nou evenimentele cu înţelegerea unui adult, deşi, ceaiul trebuie consumat în procesul unei ceremonii conduse de cineva antrenat în tradiţiile “şamaniste”. Ministerul Sănătăţii al Canadei, în anul 2011, a ordonat medicului să oprească această practică sau se va confrunta cu urmărirea penală, deoarece există protocoale stricte care trebuie respectate şi necesită aprobările respective pentru a califica ceva ca medicament.

16. Varza Puturoasă – plantă care generează căldură. Varza Puturoasă denumită, de asemenea, Varza Clumpfoot, Pothos Foetid, Varza de Livada, Buruiana Dihorului, Varza Skunk, Varza de Mlaştină, este una dintre puţinele plante care generează propria căldură, în medie de la 30°C până la 36°C. Acest lucru permite planetei de a străbate şi topi zăpadă ce acoperă încă pământul. Varza Puturoasă sau Symplocarpus foetidus, găsită în păduri şi în zonele umede de-a lungul estului Canadei, şi nord-estului Statelor Unite, au o capacitate unică de a genera căldură pe cont propriu, un proces cunoscut ca “termogeneză”. În timpul acestui proces, planta utilizează oxigenul pentru a produce căldură. Oxigenul reacţionează cu amidonul din rădăcină, rupând legăturile moleculare în afară pentru a elibera energie sub formă de căldură. Studiile au arătat că temperatura florii rămâne constantă de la 30°C la 36°C, chiar şi după ce temperatura afară coboară la 10°C sau 4°C. Conform biologilor, căldura asistă la polenizare, deoarece face parfumul florii mai volatil,  ajutând la răspândirea mirosului la o distanţă mai mare astfel încât insectele polenizatoare îl pot simţi de la depărtare.

17. Strigătul de ajutor al plantelor. Mirosul ierbii proaspăt tăiate este de fapt un apel chimic de “suferinţă” folosit de plante pentru a implora creaturile din apropiere să o salveze de la atac. Mirosul proaspăt de iarbă tăiată, este adesea plăcut pentru oameni, dar de fapt este un strigăt de ajutor al plantelor la creaturile din apropiere. Produsele chimice eliberate de plante sunt cunoscute ca “substanţe volatile din frunze verzi”. De asemenea, plantele utilizează acelaş mecanism atunci când sunt atacate de paraziţi sau boli, deşi, în acest caz, aceste semnale nu pot fi detectate de către oameni. Cu toate acestea, unele rapoarte au sugerat că un dispozitiv care ar putea detecta aceste semnale evazive ar putea fi creat pe viitor şi  va fi o sursă de mare ajutor pentru agricultorii din întreaga lume, în scopul de a menţine longevitatea culturilor lor.

18. Doar trei culturi oferă 60 la sută din caloriile derivate din plante. Pe Pământ există în total 50.000 de plante comestibile, dar doar mai puţin de 150 din ele sunt consumate de oamenii din întreaga lume, dintre care doar trei, orezul, porumbul şi grâul, furnizează 60 la sută din caloriile derivate din produsele alimentare pe care le mâncăm. Această încredere incredibilă în aceste trei culturi a pus securitatea alimentară în pericol, deoarece schimbările condiţiilor meteorologice şi recoltelor proaste din cauza bolilor, secetelor şi inundaţiilor, au pus o presiune imensă asupra necesităţii de a găsi alte culturi alternative. Interesant, pentru a evita orice deficit potenţial de alimente, în Norvegia a fost fondat “Seiful de Seminţe Svalbard”, poreclit “Seiful Apocalipsei”, care este utilizat pentru a stoca seminţe străvechi, soiuri comune şi culturi sălbatice, care sunt deosebit de rezistente la condiţii dure, iar în cazul unui scenariu apocaliptic ar putea fi extrem de utile.

19. Ciupercile sunt genetic mai strâns legate de animale decât de plante. Cercetătorii într-o nouă analiză ce se referă la relaţiile genetice dintre organismele cu celule complexe, au descoperit că ciupercile genetic sunt mai înrudite cu animalele decât cu plantele. S-a concluzionat că animalele şi ciupercile împărtăşesc o istorie evolutivă comună şi că ramura lor din arborele genealogic s-a ramificat deoparte de plante miliarde de ani în urmă. Animalele şi ciupercile, ambele conţin un component numit lanosterol, care lipseşte la plante. În plus, lipsa de clorofilă în istoria apropiată a animalelor şi ciupercilor încă odată confirmă rezultatele cercetării şi mai mult, proteinele fungice se aseamănă mai mult cu cele ale animalelor decât cu proteinele vegetale.

20. Muzica clasică ajută plantele să crească mai repede. Acest lucru a fost demonstrat de o echipă de cercetători sud-coreeni în care ei au descoperit expresia genelor plantei care răspund la undele sonore. Cercetătorii de la Institutul Naţional de Biotehnologie Agricolă din Suwon, Coreea de Sud, au descoperit şi concludent au dovedit că muzica ajută la creşterea plantelor. Experimentul, condus de Mi-Jeong Jeong, a implicat ţinerea plantelor în întuneric (fără nici un fel de lumină) şi în timpul redării muzicii, a fost monitorizat răspunsul genelor. Studiul a constatat că expresia genelor, procesul în care codul ADN al unei plante este tradus în instrucţiuni pentru procesele biologice, cum ar fi creşterea, au răspuns la undele sonore. Cercetătorii au remarcat faptul că, la sunetele de 125Hz şi 250Hz s-au creat gene rbcS şi Ald, care sunt cunoscute pentru răspunsul la lumină, în timp ce undele sonore mai active la 50Hz au făcut aceste gene mai puţin active. Experimentul a fost realizat prin interpretarea a 14 piese clasice diferite pentru plantele de orez.

21. Planta Fantomă. Există o floare numită “plantă fantomă”, care este complet de culoare albă, deoarece nu conţine clorofilă. Această plantă se întâlneşte în unele părţi din Asia, America de Nord şi de Sud. Există un grup întreg de plante vasculare cu flori fără clorofilă ce cresc în Arkansas, un component vital pentru fotosinteză. Din aceste motive, plante cunoscute sub numele de “plantă fantomă” nu sunt verzi, dar, în schimb, sunt de o culoare albă translucidă, de unde se trag şi denumirile obişnuite date ei, Tub Fantomă, Floarea Fantomă şi Planta Cadavru. Planta fantomă, Monotropa uniflora, creşte în întuneric şi în loc să genereze energie prin fotosinteză, ea o primeşte prin parazitismul pe ciuperci (micro-heterotrofie, o simbioză dintre unele plante şi ciuperci). Florile Fantomă produc polen şi seminţe şi, de obicei, înfloresc în septembrie şi octombrie.

22. Planta care imită anusul unui animal mort. Planta Helicodiceros muscivorus imită anusul unui animal mort, astfel încât aceasta atrage muştele de sex feminin pentru polinizare. Planta este originară din Corsica, Sardinia şi insulele Baleare. Când planta este gata pentru a fi polenizată, ea produce propria căldură şi eliberează un miros extrem de urât pentru a atrage muştele, asemănător cu cel al cărnii putrezite , deoarece acestea în mod normal depun ouăle în hoit. Odată ce muştele sunt în interior, ele ajung să fie prinse în capcană pentru şase ore, până când părţile masculine a florii nu încep să producă polen. Camera apoi se deschide şi musca este liberă să o părăsească, periind polenul în drum spre ieşire şi apoi transportând-ul spre alte flori, fertilizându-le.

23. Plantele produc cofeină pentru a se apăra împotriva dăunătorilor. Cofeina este toxică pentru păsări, câini, pisici şi are un efect negativ pronunţat asupra moluştelor, diferitor insecte şi păianjeni. Cofeina (C8H10N4O2) este numele comun pentru trimetilxantină care este produsă în mod natural de mai multe plante, inclusiv boabele de cafea, guarana, yerba maté, boabele de cacao şi ceaiul. Motivul principal a producerii cofeinei de către plante , este  efectul de pisticidă naturală,  ea paralizează şi omoară insectele care încearcă să se hrănească cu ele. Din cauza că cofeina este toxică pentru celulele plantelor, ea este stocată în compartimente specializate din celule, numite vacuole, care mai degrabă sunt nişte dulapuri cu medicamente ce păstrează cofeina în condiţii de siguranţă, blocate de restul conţinutul celulei până în momentul când apare nevoia.

24. Plantă “altoită” care poate produce atât roşii, cât şi cartofi simultan. Horticultorii din Marea Britanie au dezvoltat o nouă plantă “altoită” care poate produce atât roşii, cât şi cartofi simultan. Noua plantă altoită cu numele planta “Ketchup ‘n’ Fries” sau planta “Tomtato”, a fost introdusă pe piaţă engleză în anul 2014 de către horticulturii britanici. Partea cea mai fascinantă a acestei plante este că ea poate produce tomate care au fost altoite pe portaltoiul la cartof, ceea ce înseamnă că planta produce tomate şi cartoafe simultan. Pentru a planta acest altoi, în gaura de plantare se adaugă o ceaşcă de hrană organică pentru tomate, dar fără făină de oase, care poate face solul prea alcalin pentru portaltoiul de cartof. Altoiul ‘Ketchup ’n’ Fries’ trebuie să fie plantat cel puţin la 3 centimetri adâncime în pământ, pentru a permite părţii îngropate a tulpinii roşiei să crească rădăcini, susţinând astfel creşterea în sus.

25. Prima frunză biologică creată de om. Un absolvent de al Colegiului Regal de Arte, Julian Melchiorri, a creat o frunză de mătase care a fost numită “prima frunză biologică creată de om” capabilă de fotosinteză. În interiorul frunzei de mătase,cloroplastele organice, care sunt obţinute direct din celule vegetale, sunt ţinute împreună într-o matrice complexă de proteine de mătase. Datorită prezenţei cloroplastelor, frunza sintetică uşor produce oxigen în schimbul dioxidului de carbon şi apei. Întregul proces se desfăşoară în prezenţa luminii, fie luminii emanate de solare sau a celei de bec. Această plantă a găsit o aplicare majoră în programele zborurilor de la NASA, unde livrarea de oxigen din exterior a fost un măr al discordiei. Această plantă va permite producerea continuie a oxigenului în zborurile spaţiale de distanţe lungi.

Sursa aici