5442_1307913029226203_4221546370327449702_n

O legendă  ne spune că în Grădina Raiului toți trandafirii erau de culoare albă-semnul purității. Când Adam și Eva  au făcut păcatul primordial și Dumnezeu i-a izgonit din Paradis, trandafirii de rușine s-au înroșit-de atunci trandafirii roșii semnifică dragostea pasională, sunt ce-a mai gingașă modalitate de a  spune te iubesc. În luna iunie, când trandafirii sunt în floare, se petrec mai multe nunți.

În India veche există un obicei, conform căruia cel ce aducea împăratului un trandafir  putea să-i ceară orice. În vechiul Iran, poeții i-au închinat trandafirului sute de volume. În limba persană, trandafirului i se zicea giul și perșii își numeau țara giulistan-grădina de trandafiri. În egipt, tufele de trandafir se cultivă  încă de prin secolul I i.e.n.

După cum afirmă Anacreon, trandafirul a luat ființă din spumă albă că laptele, care învelea corpul Afroditei, când zeiță dragostei a ieșit din unda mării. Una dintre numeroasele legende susține că trandafirul își datorește proveniența Dianei, zeița vânătorii. Îndrăgostită de Amur, zeița i-l temea din cauza Rozaliei, o nimfă drăguță. Cuprinsă de o mânie sălbatică, ea o ademeni pe nefericită în tufiș de scorombar și rănind-o cu spinii acestui tufar ghimpos o omorâ. Găsindu-și iubita neînsuflețită, Amur prinse  a varsă lacrimi amare, ce cădeau pe scorombar. Stropită de lacrimile lui, tufa prinse a  se  acoperi cu niște flori minunate cu trandafiri.

În Grecia trandafirul era simbolul  dragostei și frumuseței. Grecilor le plăceau ghirlandele de trandafir, ei împodobeau cu trandafiri carul de lupta  al soldatului, ce se întorcea victorios din război, îi presărau cu aceste flori drumul. Coroana de trandafiri împodobea capul miresei, cărarea ce ducea  spre casă ei și așternutul nupțial erau presărate cu petale parfumate de trandafiri.

Dragoste pentru trandafir uneori depășea  limita raționalului. Dușumeaua sălii  de ospături, în care Cleopatra, regina Egiptului l-a primit pe Marcus Antonius, a fost acoperită cu un strat de petale de trandafir gros de un cot.